Wat is bijtelling?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord van bijtelling maar veel mensen weten niet precies wat ermee wordt bedoeld. Om verdere verwarring te voorkomen kun je hieronder lezen wat bijtelling nu precies is en wat hiermee wordt bedoeld.

Wat is het nou precies?

h

Bijtelling is het bedrag dat bij het loon van een werknemer wordt geteld als deze een auto van de zaak meer dan 500 km per jaar prive gebruikt. Als je dus een auto van de zaak minder dan 500 km per jaar gebruikt, hoef je GEEN bijtelling te betalen. De belastingdienst is hier alleen wel erg strikt in en zul je moeten aantonen dat dit echt zo is. Dit betekend dat je een “rittenregistratie” bij zult moeten houden. Ook zul je een “verklaring geen privégebruik auto” formulier in moeten dienen. Dit formulier kun je online vinden op de website van de belastingdienst. Of via deze link.

Wat houden de percentages in?

h

Het percentage van de bijtelling van een auto gaat over de cataloguswaarde van de betreffende auto. De percentages die toegekend worden aan een auto zijn gebaseerd op de hoeveelheid CO2 uitstoot van een auto. Op dit moment zijn er vijf verschillende percentages voor bijtelling.

4% bijtelling – volledig elektrische auto’s
7% bijtelling – semi-elektrische auto’s
14%, 20% en 25% zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO2 uitstoot per benzine / diesel auto.

In 2016 zullen de percentages iets veranderen en zullen deze er als volgt uitzien.

4% bijtelling – volledig elektrische auto’s
15% bijtelling – semi-elektrische auto’s
21% en 25% zijn dan weer afhankelijk van de hoeveelheid CO2 uitstoot per benzine / diesel auto.

Hoelang is zo'n percentage geldig?

h

Het percentage aan bijtelling dat voor een auto moet worden betaald blijft 60 maanden geldig. Pas na deze 60 maanden wordt er weer gekeken naar de percentageregelingen om dat moment. Dit is natuurlijk alleen als deze auto nog steeds als zakelijke auto wordt ingezet. Wanneer er van eigenaar of gebruiker wordt gewisseld zal dit geen invloed hebben op het percentage. De periode van 60 maanden zal dan gewoon door blijven lopen.

Hoe zit het dan met "oude" autos?

h

Het kan voorkomen dat er een oudere auto als zakelijke auto wordt gebruikt. In dit geval is het afhankelijk van de leeftijd van deze auto wat het percentage gaat worden. Als het om een auto van 15 jaar of ouder gaat is er vastgesteld dat hier een bijtellingspercentage voor geld van 35% van de dagwaarde van deze auto.


Kort samengevat
Bijtelling is het percentage van de waarde van een lease auto dat wordt gerekend wanneer iemand een auto van de zaak heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *