Wanneer is het schrikkeljaar?

Een schrikkeljaar is een jaar die 366 dagen heeft in plaats van 365 dagen. Om de 4 jaar is er een schrikkeljaar en dit heeft ook een specifieke reden. In de beschrijving hieronder kun je lezen wanneer en waarom er een schrikkeljaar is.

Wanneer een schrikkeljaar?

h

Om de 4 jaar is er een schrikkeljaar, om erachter te komen welke jaren dit zijn hoef je alleen maar te kijken of een jaartal deelbaar is door 4. Als een jaartal NIET deelbaar is door 4 is het GEEN schrikkeljaar en anders wel. Deze regel kun je op alle jaartallen toepassen op de eeuwenjaren na. Deze moeten deelbaar zijn door 400 om een schrikkeljaar te zijn. Zo is bijvoorbeeld het jaar 1600 een schrikkeljaar maar het jaar 1900 bijvoorbeeld niet. De reden dat men het schrikkeljaar heeft ingevoerd is om zo gelijk te blijven lopen met de tropische kalender.

Wat is de reden voor een schrikkeljaar?

h

De reden dat een schrikkeljaar in het leven is geroepen is omdat men zo een correctie door kan voeren om zo gelijk te blijven lopen met de tropische kalender. Een tropisch jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om van lentepunt naar lentepunt te draaien. Dit duurt in werkelijkheid niet 365 dagen maar 365 en 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden. Dit is voor het gemak in onze kalender afgerond naar 365 per jaar, maar hierdoor is het wel nodig om om de 4 jaar een correctie van 1 dag toe te passen om zo gelijk te blijven lopen. Door dit te doen voorkomen we dat de seizoenen gaan verschuiven en je straks dus in jouw zomervakantie niet met -10 aan het strand hoeft te liggen.


Kort samengevat
Het is schrikkeljaar in ieder jaartal dat deelbaar is door 4.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *