Waarom zijn bananen krom?

Een vraag die vaak voor de grap wordt uitgesproken is: “waarom zijn bananen krom?”. Veel mensen zeggen het maar weten het daadwerkelijke antwoord op deze vraag niet. Groeien bananen zelf in deze vorm of is er iets dat ervoor zorgt dat de banaan in een kromme vorm groeit?

Waarom zijn bananen krom?

h

Bananen groeien niet zonder reden in hun kromme vorm. Veel mensen denken dat het antwoord op de vraag: “waarom zijn bananen krom” is omdat ze naar het licht toe groeien, maar hier is echter niets van waar. Bananen groeien in trossen aan een bananenplant. Doordat de groeiende tros met bananen steeds zwaarder wordt gaat de tros op den duur hangen en komt deze ondersteboven te hangen. De bananen willen alleen naar boven door blijven groeien en groeien zo tegen de zwaartekracht in een beetje krom. Dit proces zou niet zo zijn als er geen zwaartekracht zou zijn of als het om lichte banaantjes zou gaan. Als de tros vanaf het begin af aan goed wordt ondersteund zodat hij niet krom kan hangen zullen de bananen ook niet krom groeien.


Kort samengevat
Bananen zijn krom omdat de bananentros door zijn gewicht ondersteboven komt te hangen en de bananen door de zwaartekracht krom worden getrokken omdat ze hun natuurlijke groeirichting aan blijven houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *