Waarom is zwarte piet zwart?

Het is inmiddels een eindeloze discussie geworden waarom zwarte piet zwart is en niet wit of een andere kleur. Omdat deze vraag al weer een aantal keer naar voren is gekomen dit jaar, hebben wij besloten om onze mening / bevindingen hierover te delen.

Zwart als roet

h

Een van de verklaringen waarom zwarte piet zwart is gemaakt is omdat alle pieten oorspronkelijk door de schoorstenen van huizen zouden gaan om ergens binnen te komen. Op deze manier kon een piet makkelijk weer via de schoorsteen terug naar het dak waar sinterklaas staat te wachten op zijn paard. Dit zou een logische verklaring kunnen zijn om een piet zwart te maken en hier zou dan geen racistische lading achter zitten.

De meeste kinderen zouden dit ook een erg logische verklaring vinden omdat schoorstenen zo goed als altijd vuil zijn aan de binnenzijde waardoor de piet zwart zou worden, ook als de piet oorspronkelijk wit of getint zou zijn van huidskleur.

Zwart om onherkenbaar te zijn

h

Een andere logische verklaring die wij konden vinden was dat zwarte piet zwart is omdat zwarte piet zo onherkenbaar zou zijn. Om de fantasie compleet te maken voor de kinderen is het uiteraard handiger als een kind de “piet” bijvoorbeeld niet in de zomer tegen zou kunnen komen. Het verhaal van Sinterklaas en zijn pieten is natuurlijk dat deze in Spanje wonen en het hele jaar bezig zijn met het controleren van alle kindjes of deze lief zijn geweest of niet. Alle cadeaus moeten natuurlijk ook ingepakt worden en daar zijn de pieten een behoorlijke tijd mee bezig.

Bij lokale Sinterklaasvieringen worden de pieten vaak gespeeld door bekenden van de kinderen en wanneer deze mensen zouden worden herkent zou het “verhaal” van Sinterklaas zijn kracht verliezen en zou de “magie” van het feest ook verdwijnen voor de kinderen.

Haat aan donkere mensen

h

Buiten de logische verklaringen die we konden vinden is er ook nog een andere verklaring voor de kleur van de pieten. Wij hebben namelijk allemaal een hekel aan donkere mensen! Om deze haat beter duidelijk te kunnen maken hebben wij vroeger een manier verzonnen om dit te vermommen. Uiteindelijk hebben wij een nep kinderfeest gecreëerd waar wij onze haat aan donkere mensen laten blijken. Het is namelijk niet dat een piet als positief word gezien door kinderen omdat een piet snoepjes uitdeelt en cadeaus geeft. Nee, kinderen zien zwarte piet en denken: “haha kijk hem/haar nou, het slaafje van de oppermachtige witte Sinterklaas”. En op deze manier gaan alle kinderen zo ook geleidelijk alle donkere mensen haten.

Zo blijkt dus dat het feest altijd verkeerd is geïnterpreteerd, waren we er bijna mee weggekomen…

Ben jij het eens of oneens met onze bevindingen of heb je een andere verklaring voor de kleur gevonden? Laat het ons weten via de reacties hieronder!


Kort samengevat
Zwarte piet is zwart door het roet van de schoorsteen of omdat wij allemaal donkere mensen haten en daarom een kinderfeest hebben gecreëerd waar wij donkere mensen belachelijk mee kunnen maken.
Één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *