Waarom is de lucht blauw?

Het is voor ons een vrij “normaal” gegeven dat de lucht blauw is, maar waarom is de lucht eigenlijk blauw? Wat zorgt ervoor dat de lucht als blauw wordt gezien en niet een andere kleur zoals bijvoorbeeld rood of groen?

Het zonlicht

h

Om het fenomeen goed te kunnen begrijpen is het eerst belangrijk om te weten waar zonlicht uit bestaat. Zonlicht bestaat uit een spectrum aan kleuren namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze kleuren samen zien wij als “wit licht”. De kleuren van het zonlicht hebben ieder een eigen “golflengte” die uniek is per kleur.

De atmosfeer

h

Om ons te kunnen bereiken zal het zonlicht eerst door onze atmosfeer moeten en hier vind het fenomeen plaats waardoor wij de lucht als blauw zien.

De atmosfeer bestaat uit een grote gaslaag die om de aarde hangt waar het zonlicht doorheen zal moeten voor het de aarde bereikt. De kleuren met een lange golflengte is het geen probleem om door deze gaslaag te dringen maar dit is niet het geval voor de kleur blauw. Deze kleur heeft namelijk een korte golflengte waardoor deze erg veel moeite heeft om door de gaslaag te dringen. Door de gasmoleculen wordt het blauwe licht alle kanten op gestuurd (verstrooiing) wat ervoor zorgt dat het blauwe licht ons vanuit alle kanten bereikt waardoor wij een blauwe lucht krijgen te zien.

Waarom andere kleuren bij zonsondergang?

h

Wanneer de zon ondergaat zie je soms wel eens gele of rode kleuren. Ook dit fenomeen is te verklaren. Op het moment dat de zon ondergaat en de zon op een bepaald punt komt te staan, staat de zon een stuk verder van de aarde af. Dit betekend dus dat het licht een langere afstand af moet leggen waardoor de kortgolvige kleuren zoveel worden verstrooid dat deze ons niet meer kunnen bereiken. De langgolvige kleuren zijn dan echter nog wel in staat ons te bereiken waardoor dus een gele of een rode gloed kan ontstaan.


Kort samengevat
De lucht is blauw omdat zonlicht uit verschillende kleuren bestaat en de blauwe kleur als enige kleur overal heen wordt gekaatst door de atmosfeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *