Waarom gaap je?

Iedereen gaapt wel eens en we weten dat gapen erg aanstekelijk is, maar waarom gaap je? Het is inmiddels zo normaal geworden dat je gaapt dat er niet bij stil wordt gestaan waarom je nu eigenlijk gaapt. Er zijn veel oorzaken aan gapen verbonden die uiteenlopen van oververmoeidheid tot simpele verveling, maar dat zou nog niet verklaren waarom je zou moeten gapen wanneer je iemand anders ziet gapen, wanneer je aan gapen denkt of zelf wanneer je dit artikel over gapen zou lezen.

Wat is gapen?

h

Allereerst kijken we wat gapen nu precies is?
In het woordenboek staat gapen letterlijk beschreven als: “uit vermoeidheid of verveling je mond willekeurig wijd opendoen en daarbij diep ademhalen”. Het gapen is een reflex die ontstaat in de hersenstam. Je voelt het gapen meestal aankomen door een gevoel bij je oren of kaken waardoor je, of je jezelf er nu tegen verzet of niet, uiteindelijk begint met gapen. Je spieren spannen zichzelf aan, waarna je mond open gaat en de longen lucht naar binnen zuigen. Wanneer je jezelf helemaal zou laten gaan bij het gapen zullen jouw ogen zich ook sluiten en rek je jezelf lekker uit. Het komt bij sommige mensen ook voor dat hun ogen beginnen te tranen door het gapen. Dit komt omdat de gezichtspieren dan tijdens het gapen op de traanbuisjes drukken.

Wanneer je gaapt gebeurt er ook iets in jouw lichaam: jouw hartslag gaat tot wel 30% omhoog en jouw bloeddruk zal iets stijgen. Ook vernauwen jouw kleine bloedvaten  zich tijdens het gapen.

De reden van het gapen.

h

De vraag waarom iemand gaapt is nog niet echt concreet beantwoord. Er zijn veel theorieën over, waar nog niet echt één antwoord uit te kiezen is. Hieronder vindt je enkele theorieën over waarom wij gapen.

Zuurstofgehalte
Een van de theorieën is dat wij gapen om het zuurstofgehalte in ons bloed te verhogen. Het gapen zou dan een reflex zijn als gevolg van een hoog koolstofdioxidegehalte in de lucht.  Omdat meerdere mensen in een ruimte dezelfde lucht inademen zou het gaapreflex bij meerdere mensen tegelijkertijd opgewekt worden waardoor het zou lijken dat het aanstekelijk werkt. Deze theorie zou dan ook moeten verklaren dat mensen gapen als ze moe zijn of verveeld. Als iemand moe of verveeld is gaat hij/zij langzamer ademen wat ervoor zou zorgen dat er minder zuurstof de longen bereikt. Dit zou het zuurstofgehalte van het bloed verlagen waardoor het gaapreflex in gang zou worden gezet. Omdat veel mensen rond dezelfde tijd moe zouden zijn, zou dit moeten verklaren dat meerdere mensen op hetzelfde moment moeten gapen.

Oertijd
Een volgende theorie is dat wij zouden gapen als overblijfsel uit de oertijd. In de oertijd zouden we naar elkaar gapen als communicatiemiddel om gedrag te coördineren. Het zou dan noodzakelijk zijn om terug te gapen wat zou moeten verklaren dat gapen aanstekelijk zou werken. Ook wordt beweerd dat in de oertijd gapen werd gebruikt om aan te geven dat je honger had, zo konden de mannen zien wie er mee ging om te jagen. Dit zou dan weer moeten verklaren dat je gaapt als je honger hebt.

Inspanning
Gapen zou ook ontstaan als voorbereiding op inspanning. Je zou dan ook alleen gapen als je wakker moet blijven. Deze theorie zou worden ondersteund doordat jouw hartslag wordt verhoogt als je gaapt en dat je spieren zich aanspannen.

Wist je dat...

h

Hieronder vind je een aantal leuke weetjes over gapen.

  • Wist je dat je al in de baarmoeder begint met gapen? Dit schijnt te maken hebben met de vorming van de hersenen?;
  • Wist je dat dieren ook net als ons gapen?;
  • Wist je dat gapen voor honden ook aanstekelijk kan werken?;
  • Wist je dat gapen eerder een aanstekelijke werking heeft wanneer je de gaap van een bekende ziet?


Kort samengevat
Er zijn genoeg theorieën waarom je gaapt, maar er is nog geen concreet antwoord op je vraag. Het is dus uitkiezen welke theorie het meest logisch klinkt voor jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *