Waar zitten je nieren?

Bijna iedereen heeft twee nieren, maar bijna niemand weet waar je nieren zitten. Je nieren zijn net als jouw lever erg belangrijk voor jouw lichaam om afvalstoffen af te voeren dus het is wel belangrijk om te weten waar deze zitten zodat je weet wanneer je hier klachten zou hebben. De klachten aan nieren worden vaak niet herkent en dit kan grote gevolgen hebben.

Functie van je nieren

h

De hoofdtaak van jouw nieren is het filteren van jouw bloed. Jouw nieren zorgen ervoor dat alle afvalstoffen uit jouw bloed worden gefilterd en dat de bloedcellen en eiwitten blijven. Buiten deze hoofdtaak zorgen jouw nieren ook voor de aanmaak van hormonen. Deze hormonen vertellen wat de andere organen moeten doen om te functioneren. Ook berekenen jouw nieren hoeveel vocht jouw lichaam nodig heeft. Verder zijn jouw nieren belangrijk voor een hormoon dat zorgt voor een juiste bloeddruk. De nieren zijn dus een erg belangrijk orgaan waar met veel zorg om moet worden gegaan.

Waar zitten de nieren?

h

De nieren bevinden zich achterin de buikholte tegen jouw rug aan. Een gezonde nier heeft de vorm van een grote boon en is ongeveer 12 cm lang met een gewicht van ongeveer 160 gram.

De nieren bestaan uit zo’n 1 miljoen kleine filters die jouw bloed filteren op afvalstoffen. Hierdoor ontstaat uiteindelijk jouw urine die wordt afgevoerd naar de blaas.

Heb ik allebei de nieren nodig?

h

Wanneer er klachten aan de nieren zijn hoeft dit niet noodzakelijk te betekenen dat het meteen einde verhaal is. Een mens heeft twee nieren maar kan ook nog prima functioneren met één nier.


Kort samengevat
Jouw nieren zitten achterin de buikholte tegen jouw rug aan.
Één reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *