Waar bestaat bloed uit?

Iedereen heeft bloed en het stroomt door je hele lichaam maar waar bestaat bloed nu uit? Deze rode vloeistof schijn nodig te zijn om ons in leven te houden dus kan het zeer interessant zijn om te weten waar dit uit bestaat.

Bloedcellen

h

De meest bekende stof in ons bloed zijn onze bloedcellen. Ongeveer 45% van ons bloed is hiermee gevuld. De bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg en kent 3 soorten:

Bloedplaatjes
De bloedplaatjes zijn de kleinste cel die zich in ons bloed bevind. De bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed. Ze helpen bij het genezen van een wond en zorgen ervoor dat het bloeden stopt en er een korst ontstaat.

Rode bloedcellen
De hoofdtaak van de rode bloedcellen is het opnemen van zuurstof en deze door te voeren naar de organen in jouw lichaam. De rode bloedcellen zijn ook de stof die jouw bloed die rode kleur geeft.

Witte bloedcellen
De witte bloedcellen hebben 2 hoofdfuncties. Ze beschermen het lichaam tegen infecties, parasieten, virussen en lichaamsvreemde stoffen en ze zorgen voor het opruimen van afgestorven stoffen.

Bloedplasma

h

De andere belangrijke stof in het bloed is het bloedplasma. Het bloedplasma bestaat voornamelijk uit water en is verantwoordelijk voor ongeveer 55% van het bloed. In het water waaruit het bloedplasma bestaat zitten onder andere mineralen, koolhydraten, vitaminen, vetten, hormonen en verschillende eiwitten. Deze eiwitten hebben onderling allemaal verschillende functies. Zo wordt ervoor gezorgd dat het water in de bloedvaten blijft en niet in het lichaam lekt en vervullen ze een belangrijke rol binnen het stollingsproces.


Kort samengevat
Bloed bestaat uit bloedcellen en bloedplasma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *